Av.Mehmet TAŞ


GAYRİMENKUL DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

GAYRİMENKUL DOLANDIRICILARINA DİKKAT!



Değerli Okurlarım,
Son zamanlarda, basında sıklıkla karşılaştığımız gayrimenkul dolandırıcılığı haberleri sebebiyle bu konu hakkında yazma gereği hasıl oldu. Dolandırıcılar, vatandaşları ağına düşürmek için hemen hemen hayatın tüm alanında mağduriyetler yaratmaktadır. İnsanların, çok uzun süre boyunca yaptığı birikimi bir anda dolandırılmak suretiyle kötü niyetli insanlara kaptırması hayatında telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet vermektedir. Ayrıca gayrimenkul sektörünün ulaştığı ekonomik hacim düşünüldüğünde bu tür dolandırma vakalarında çok büyük maddi kayıplar da maalesef yaşanmaktadır. Bu sebeple vatandaşlarımızın önemli işlemlerde hukukçularla çalışmaları çok elzemdir.
Gayrimenkul dolandırıcılığı özellikle maketten satışlarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Müteahhit firmalar, aynı gayrimenkulü birden çok kişiye satarak mağduriyetler yaratabilmektedir. Burada vatandaşlarımız, firmaların güvenirliğine dikkat etmenin yanında satın alma işlemlerinde de çok dikkatli olmalı. Kişiler, halk arasında topraktan girme olarak bilinen projelerin herhangi bir aşamasında, taşınmaza ilişkin kat mülkiyeti henüz kurulmadan satın almaya karar vermişse mutlaka gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalamalıdır. Bir diğer önemli husus da gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi mutlaka noter huzurunda düzenlenmiş olmalıdır. Bu, bir geçerlilik şartıdır. Adi yazılı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçerli olmayacaktır.
Aynı yer ile ilgili birden fazla kişiye satış işlemi gerçekleştiren müteahhit açısından da konuya değinecek olursak eylemin, mesleğinden dolayı kendisine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi sebebiyle nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu olacağı görülür.

TAPU BİLGİLERİNE BAKMAK

Bir diğer konu da piyasa değerinin çok altında fiyatlara verilen ilanlar üzerinden yapılan gayrimenkul dolandırıcılığıdır. Kişiler, piyasadaki fırsatları değerlendirmek isterken maalesef bazen de hayali bir gayrimenkule kaparo yatırıyor ya da gerçekte malik olmayan kişilere ödeme yapıyor olabilir. Bu olayların önüne geçmek için mutlaka taşınmazı görmeniz, taşınmaza ait tapu bilgilerini talep edip takyidatlarını (üzerinde haciz-ipotek vs. olup olmadığını) dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Gayrimenkulün satış işlemine ilişkin ödemeleri mutlaka malike ait bir banka hesabına ya da malikin yazılı olarak size bildireceği bir hesaba yapmalısınız.

TECRÜBELİ AVUKATLARA DANIŞIN

Yukarıda birkaç gayrimenkul dolandırıcılık örneği vererek konuyu biraz da olsa size anlatmaya çalıştık. Bununla birlikte bu alanda başka başka dolandırıcılık yöntemleriyle de maalesef karşılaşılmaktadır. Gayrimenkul satışına ilişkin işlemlerde bu konuda tecrübeli avukatlara mutlaka danışmanızı öneriyorum. Bununla beraber yukarıda anlattığımız üzere azami titizlikle bilgi ve belge sahibi olarak bu süreçleri yürütürseniz kendinizi büyük ölçüde koruma altına almış olursunuz.
Sevgiyle kalın.
av.tas.mehmet@gmail.com

 

Adıyaman

06.05.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:17
  • AKŞAM 19:29
  • YATSI 20:56

YTB, 17. Avusturya Kültür Fuarı'nda Yerini Aldı

Landshut’ta Dijital Bağımlılığın Etkileri Konuşuldu: Psikiyatrist Dr. Arif Sarlık Yoğun İlgiyle Karşılandı

Hamburg'da Evde Bakıma 7/24 Destek: Pflegenottelefon Hizmette"

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı