Yasemin Murat Arslan


FİKİR ALIŞVERİŞİ, TARTIŞMA KÜLTÜRÜ

Bakıyorum şöyle bir etrafıma, biz millet olarak bir konu üzerine konuşmayı, tartışmayı, fikir alışverişini sanki hiç mi hiç öğrenememişiz.


Bakıyorum şöyle bir etrafıma, biz millet olarak bir konu üzerine konuşmayı, tartışmayı, fikir alışverişini sanki hiç mi hiç öğrenememişiz. 

Hâlbuki fikir alışverişi yapabilmek, farklı fikirlere sahip insanlarla bir araya gelmek insanı geliştirir, ufkunu açar. Dünyaya farklı açılardan bakabilmemizi sağlar. Bütün farklı, alışılmışın dışında yapılan işler gibi beynimizin daha dinç kalmasına da yardımcı olur. 

Mesela bir arkadaşımızla ya da bir yakınımızla bir yerde oturup sohbet ettiğimizi düşünelim. Muhtemelen birlikte sohbet ettiğimiz kişi karşımızda oturuyordur ve her nerede oturursak oturalım onun etrafa bakış acısıyla bizim bakış açımız aynı değildir. Onun gördüğü birçok şeyi biz, bizim gördüğümüz birçok şeyi de o kişi aynı şekilde göremiyordur ya da onun gördüklerini biz, bizim gördüklerimizi de o hiçbir şekilde göremiyordur. Onun görebildiğini ben de görebilmek istiyorsam pozisyonumu değiştirmem gerekir. 

Onun bana yada benim ona gördüğüm manzaranın ilginç olduğunu söylediğimizde ne yaparız? Hiç itiraz etmeden, gayriihtiyari arkamıza döneriz değil mi? 

KAVGADAN KAÇINMAK

Aynı şey konular ve olaylar için de geçerli. Peki, bir olaya karşımızdaki kişi yada kişiler, farklı açılardan baktığında ve bize o farklılıkları anlatıp göstermek istediğinde neden direniyoruz? Neden konuşmaktan kaçıyoruz? Neden tartışmak yerine kavga ediyoruz? Neden bizim şahsımıza yapılmış bir kötü davranış gibi değerlendiriyoruz? 

Karşımızdaki kişiyi hemen art niyetli, bize karşı olan, kötü düşünüp bize kötülük yapma niyetinde olduğunu varsayarsak onunla kavga ederiz ama onunla konuşup, onu anlamaya, kendi görüşümüzü ortaya koyarak kendimizi en doğru şekilde ifade etmeye çalışırsak, iki farklı fikir üzerine medenice konuşup tartışabilirsek biz karşımızdakine, karşımızdaki de bize birçok yenilik katmış olur. Her ikimiz de birbirimizi bir adım daha ileriye taşıyabiliriz. Kavga, öz güven eksikliği, düşük kültür düzeyini gösterirken fikir alışverişleri, tartışmalar insanın kendine olan öz güvenini, farklı görüş açılarına saygı duyabilme yeteneğini ve empati kurabilme becerisini gösterir. 

Kavga gördüğümüz zaman o ortamı terk etmek, yapılacak en doğru davranış iken tartışma ortamından kaçmak kendimize olan güvensizlik duygusundan kaynaklanır. 

İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır. 

Seçim gününde, hangi görüşe sahip olursak olalım ama asla kavgaya sebebiyet vermeyelim

Adıyaman

19.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:31
  • İKİNDİ 16:13
  • AKŞAM 19:13
  • YATSI 20:34

AFAD: Deprem hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin

Barbershop Brainwash'ın Sahibi Salih Barış, Saç Kesim Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

“Kurtulmuş’tan siyonist baskı mağduru bilim adamlarına Türkiye daveti”

Onur Buldu'nun Başrolünde Olduğu "Paranoya" Filminin Çekimleri Başladı

Hamburg, İnovatif Girişimcilere 69 Milyon Euro Destek Sağlayacak

Türkiye, 11 Balkan ülkesinin 10’una ihracatını artırdı