Nurcan Bekar Utancık


CIZIRTI

CIZIRTI


Bir cızırtı… İnsanın ruhuna huzur veren… Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü… Derin muhabbetlerden önceki ses… Evet, bu çaydanlığın cızırtısı!
 
Çocukluğumdan beri beni mest etmiştir bu ses. Çaydanlığın ıslıklı sesi eşliğinde babamın seslenişi, kardeşlerimin koşuşturması var hatıralarımda. Sevgi dolu bir yuva…
 
İnsanın en büyük kalesidir ailesi. Sadakatle çevrilidir surları. Temelini güvenden alır. Kimseler zarar veremez böyle bir kaleye. Bu kalelerde demlenir çaylar.
 
Çaydanlık; sevginin, huzurun cızırtısını bu evlerde duyurur dünyaya. Kulağımda sıcacık bir ses, yüreğime doğru inen: "Hele doldur bir çay!"
 
Bu çay içimlerimizde öğrendik doğrularımızı, en önemlisi vefayı. Büyüklerimiz her çay yudumunda anlatırlardı tek tek hayatın temel taşlarını. O zaman öğrendik, misafirin bereket olduğunu, komşunun kıymetini, yardımlaşmanın önemini.
 
GÜZEL EŞYALARA HİZMETÇİ OLDUK
 
Şimdilerde çaylar da lezzetini kaybetti, samimiyetini kaybeden insanlar gibi… Güzel eşyalara hizmetçi olduk. Yalnızlığa mahkûm. Bunalımlı gençler, terk edilmiş yaşlılar, iletişimsiz insanlar.  
 
Bir kahvenin kırkyıl hatırı vardı. “Komşuda pişer bize de düşer” düsturları vardı.  Şimdilerde çekinir olduk, komşu kapısını çalmaya. Birçoğunun ismini bile öğrenemedik. Şüphe ile baktık birbirimize. Kaldı ki, akşam yemeğimizi paylaşalım. Komşumuzdan çalıp internetin başında geçen onca zaman…
 
Yeniden bir doğuş lazım… Küllerimizden, inançlarımızdan, değerlerimizden… 
 
Yeniden biz olmak lazım… Ümitle!
 
 

Adıyaman

04.05.2024

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:21
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:27
  • YATSI 20:53

St. Pauli, Hamburg'da Derbi Maçında Mağlup: Hayal Kırıklığı ve Endişe

Hamburg ve St. Pauli Arasındaki Şehir Derbisi Heyecanla Bekleniyor!

Devlet Madalyası Hüseyin Seher’e Verildi: Kahramanlık Örneği Onurlandırıldı

YTB, TÜRKİYE- HOLLANDA İŞ GÜCÜ ANLAŞMASININ 60. YILINA ÖZEL RESEPSİYON DÜZENLİYOR

Ferdi Aydın'ın İşlettiği Nişantaşı Dilber'de İnci Taneleri Rüzgarı Esti!

Tiyatro Köprüsü Festivali 9 Mayıs'ta Başlıyor: Almanya ve Türkiye Arasındaki Kültür Diyaloğu Devam Ediyor