Tevfik Kara


AVRUPALI TÜRKLERİN PARACIKLARINA YAZIK OLDU

Ülkemizde, 14 Mayıs 2023 günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Hareketli bir aday adaylığı dönemi yaşandı. Ardından kesin aday listeleri açıklandı ve ortalık toz duman oldu.


 

Ülkemizde, 14 Mayıs 2023 günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Hareketli bir aday adaylığı dönemi yaşandı. Ardından kesin aday listeleri açıklandı ve ortalık toz duman oldu. 

Ben Avrupalı bir Türk basın mensubu olarak olayı başka bir pencereden irdelemek istiyorum. 

YURT DIŞINDA NE KADAR SEÇMEN VAR?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yaptığı açıklamaya göre yurt dışında 4 bin 969 seçim sandığı kurulacak. Bu sandıklarda, 3 milyon 286 bin 786 kişi oy kullanma hakkına sahip. Seçme hakkına sahip olanların yüzde kaçının sandığa gideceğini kimse tahmin edemiyor.

ALMANYA LOKOMOTİF ÜLKE

Her alanda olduğu gibi Türk vatandaşlarının yoğun olduğu ve en fazla Türk seçmenin yaşadığı ülke de elbette yine Almanya. Yaklaşık bir buçuk milyon kişi 13 başkonsolosluk bölgesinde oy kullanmaya gidecek ya da birçoğu taşımalı sistemle sandıklara taşınacak. 

Daha sonra oy pusulaları, ağzı mühürlü çuvallarla sayım için Türkiye'ye gönderilecek. Oysaki en doğrusu kullanılan oyların yine yurt dışında sayılmasıdır. 

Galiba hükümet yetkilileri, oy kullanırken güvendiği görevlilere sayım için güvenmiyor ya da bizim sayı saymaktan bihaber olduğumuzu düşünüyor.

Çok garip bir uygulama. Garip olduğu kadar pahalı bir uygulama. 

Elbette büyüklerimizin bir bildiği veya düşündüğü vardır.

ADAY ADAYLIĞI İÇİN YARIŞTILAR AMA

Öncelikle AK Parti, CHP, İyi Parti, MHP, Memleket Partisi, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi, HDP, Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi vs. için yurt dışından da önemli ölçüde aday adaylığı başvuruları oldu. 

Hem de belli bir ücret ödeyerek başvurular yapıldı. Bazı partilerin ücreti oldukça da astronomikti.

Kesin listeler açıklandıktan sonra anlaşıldı ki Yurtdışı Türkler âdeta keriz yerine konuldu.

Ak Partili ve MHP’li birkaç adayın haricinde Yurtdışı Türkler yok sayıldı. 

Tıpkı İzmir gibi 28 milletvekili çıkaracak kadar seçmeni olmasına rağmen yurt dışındaki seçmen sayısını 3 veya 4 kişiyle sınırlı tutarak yurt dışındaki insanımıza “Size değil, sadece oyunuza ihtiyacımız var.” mesajı verildi. 

Yazık!

Gerçekten çok yazık!

ÖNCELERİ DÖVİZ AĞACI, ŞİMDİ REY AĞACI

1970'ten itibaren Avrupalı Türkler, Türkiye'dekiler için bir döviz ağacı muamelesi gördü. Son on yıldan beri buna oy ağacı unvanı da eklendi ve işlem tamamlandı.

Düşünün ki seçiyorsunuz ama seçtikleriniz sizi temsil etmiyor. Sizden birileri değil. Seçeceğiniz kişiler, Avrupalı Türkler değil, Türkiye'de yaşayanlar. İşte bu yüzden diyorum ki “Bu seçim, bizim seçimimiz değil.”.  

CHP VE İYİ PARTİ İÇİN BİR HİÇİZ

Önce AK Parti’yi ele alalım. Avrupalı Türklerin en çok tercih ettiği parti kuşkusuz ki AK Parti. Geçen dönem, Avrupalı Türkleri temsil eden Zafer Sırakaya yine İstanbul'dan aday. Seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Avrupalı Türk kadınlarını temsilen Meryem Göka, AK Parti 4. sıradan Konya milletvekili adayı. Dolayısıyla seçilmesi garanti gibi. İGMG eski Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, AK Parti'den İstanbul 3. Bölge 7. sıra adayı. O da kesin seçilir. Etti size üç vekil.

CHP'nin yurt dışında yaklaşık yüzde 20 civarında bir oyu var ama yurt dışından maalesef adayı yok.

Adam mı bulamadılar yoksa Avrupalı Türkleri adam yerine mi koymadılar? Hâlâ düşünüp duruyorum. 

MHP'den yine geçen dönem olduğu gibi eski Türk Federasyon Genel Başkanı Cemal Çetin, İstanbul 2. Bölgeden 2. sıra adayı ve seçilmesi garanti gibi gözüküyor. Oldu dört vekil.

Gelelim İyi Parti'ye. 2018'den beri Avrupa'da yapılanmaya gayret eden ancak bunu bir türlü beceremeyen İyi Parti, Malatya'dan Selçuk Han'ı 4. sıraya koymuş. “Seçilme şansı var mı?” derseniz maalesef yok.

İyi Parti'nin Avrupa'da başka bir adayı da yok. Aday adaylığı başvurusu yapanları da elemişler. Zaten beş seneden beri genel başkanlarının yolu da bir türlü Avrupa'ya düşmedi. Bu da gösteriyor ki İyi Parti için yurt dışı oylarının önemi yok ya da İyi Parti bu oylardan ümidi kesmiş. 

Düşünmeden edemiyorum: Önce Ahmet Kamil Erozan, sonra Meşhur Yavuz Ağıralioğlu ve en son olarak da Akşener'in yardımcılarından Çanakkaleli Rıdvan Uz buralarda turistik gezi mi yaptılar yoksa çalışıyoruz diye genel merkezi mi oyaladılar?

Uzun yıllar İslam Toplumu Millî Görüşü’nün (İGMG) genel başkanlığını yürüten Ali Yüksel'in de Yeniden Refah Partisi’nden Konya için aday gösterildiğini öğrendik.

DİĞERLERİNDEN HABERİMİZ YOK

Peki, seçime girecek diğer partilerden aday olan yok mu? Elbette vardır ancak şu ana kadar bize ulaşan bilgiler bunlar. Bu konuda bilgi eksiğimiz varsa lütfen kusurumuzu bağışlasınlar!

“KEŞKE!” DİYORUM

“Keşke!” demeyi pek sevmem ve pek de kullanmayı tercih etmem ancak 14 Mayıs'taki seçim için çeşitli siyasi partilerden aday adayı olanlar, listelere giremeyeceğini bildiği hâlde aday adayı olmak için âdeta yarıştı. Aday adayı olmak için belli bir ücret ödemek zorunda kaldı, ilaveten bir sürü masraf yaptı.

Bu arkadaşlara “Gelin, bu parayı depremzedelere veya bir hayır kurumuna bağışlayın da işe yarasın.” deseydik onların cevabı kesin olarak “Biz gereken yardımı yaptık.” ya da “Paramız yok.” olacaktı.

Merak ediyorum, ödedikleri ücretle ülke ekonomisine mi yoksa parti ekonomisine mi faydaları dokundu?

TÜRKİYE'NİN TEK KURTULUŞ YOLU

Önümüzdeki süreçte, Türkiye'nin tek kurtuluş yolu vardır. O da tıpkı futbolda olduğu gibi hem siyasette ve ekonomide hem bürokraside yönetimi, idareyi ya da yetkiyi Avrupalı Türk gençlerine vermesidir.

Buna da Türkiye'deki baronlar razı olmayacağına göre geçmiş olsun. 

SONUÇ

İşte bu tüm bu olumsuzluklardan sonra diyorum ki “Bu seçim Avrupalı Türklerin seçimi değildir.”. 

Adıyaman

29.03.2024

  • İMSAK 04:48
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 12:37
  • İKİNDİ 16:08
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:10

Sun Express, Hamburg'daki Acentalarına Geleneksel İftar Yemeği Verdi

"Hamburg'daki İki İlkokul, 'Almanya'nın En İyi 20 Okulu' Arasında Seçildi"

Tödliche Auseinandersetzung in Stade - Mordkommission hat Arbeit aufgenommen - Polizei verstärkt Streifentätigkeit

‘Kutu’ kimsesiz çocuklar için açıldı

"Pop Müziğin Başarılı İsmi Hakan Adanur'dan Renkli Klip: 'Kaç Vesait' İçin İstanbul Sokaklarında Kamera Karşısına Geçti"

Öffentlichkeitsfahndung mit einem Lichtbild nach versuchtem Tötungsdelikt in Hamburg-Harburg - Altfallermittlung aus 2015