Remzi UYSAL


AKÇAY MEYDANINDAKİ ATATÜRK HEYKELİNİN HİKAYESİ!

Biraz mahcubiyet duyarak yazıyorum!


 

Burası Kazdağları’nın Güney eteklerinde ve de Edremit körfezinin kuzeyinde bulunan, sevilen bir sahil köyü kasabasıdır. Aynı zamanda Edremit’e bağlı Akçay’ın meydanında bulunan ATATÜRK heykelinin fikir babası benim.

1990’lı yıllar idi.

Bu güzel sahil köyü olan turizm beldesinde bir Atatürk heykelinin yokluğunu hep hissediyordum.

Bu düşüncemi ilk yazılı olarak dönemin Edremit kaymakamlığına (!) bir dilekçe ile bildirmiştim.

Olumlu yanıt alamayınca, öneriyi 1984-1989 ilâ 1984-1999 yıllarında Anavatan partisinden 2 dönem Belediye Başkanlığı yapan ve halk arasında 'Ketaş Ahmet' diye bilinen sayın Ahmet Öner’i makamında ziyaret ettim ve dileğimi sözlü olarak kendisine ilettim.

Edremit’e bağlı bir sayfiye köyü olan Akçay’a Atatürk Heykelinin yapımı için gerekirse maddi katkıda da bulunabileceğimizi de ilettim.

Başkan Ahmet Öner, büyük bir memnuniyetle teklifi kabul ettiğini söyledi. Ve de bizim maddi katkımıza gerek olmayacağına, heykelin Edremit Belediyesi tarafından Akçay’a dikileceğini iletti.

Başkan Ahmet Öner, yörenin turizm açısından tanınması için de büyük önem veriyordu.

Ahmet Öner’in başkanlık yıllarında, Sonbahar okul tatillerinde Almanya’nın Lübeck kentindeki öğretmen arkadaşlarım için düzenlemiş olduğum eğitim, kültür ve dinlenme gezilerimize, öğretmen eşleri dışında Lübeck kent valisi, senatörleri ve eyalet parlamento milletvekilleri ile eşleri gezilerimize katılmakta idiler.

Özellikle Kuzey Ege bölgesinde geçirdiğimiz günlerde, Ahmet Öner belediyede konuklarımız için davet verip, bölgenin tanıtımında büyük ve teşvik edici katkılarda bulunmuştu.

2 hafta süren bu kültür, eğitim ve dinlenme gezilerimizin ilk haftasını, tarihi ören yerlerini, okulları, kaymakamlık ve belediyede verilen kabulleri ziyaret, akşamları da; yöre halkı ile sohbetler, Almanya’dan dönmüş olan öğrencilerin buradaki eğitimde karşılaştıkları zorluklarını öğrenmek için öğretmenlerle toplantı ve görüşmeler ile Almanya’dan dönüş yapmış ailelerin davetleri üzerine, evlerine yaptığımız ziyaretlerle dolduruyorduk.

Gezilerimizin ikinci haftaları ise, Güney Ege veya Akdeniz sahillerinde bir deniz kıyısında dinlenme ve deniz banyosu ile geçiyordu.

Düzenlediğim 10’un üzerindeki bu kültür, eğitim ve dinlenme gezilerimizin 3’ünün,
ikinci haftasını Akçay’da geçirdiğimiz de olmuştu.

Her ne kadar Kuzey Ege’de Sonbahar’da deniz suyu bizler için serin olsa da, Alman arkadaşlarım için, sevdikleri bir serinleme oluyordu.

Gerek Ege ve gerekse Orta Anadolu ve de Akdeniz yörelerinde geçirdiğimiz gezilerimizin ilk haftalarında, görüştüğümüz yerli halkımızın özellikle Almanya seyahat vize sorunları ile karşılaşıyor ve yardım talebinde bulunuyorlardı.

Bu konuda gerek senatör ve de milletvekili arkadaşlarımız, görüşmeler esnasında aldıkları notları Almanya’ya döndüğümüzde oturup değerlendiriyor, bazı konuların çözümünü Alman Dışişlerinde (Auswärtiges Amt), bazılarının çözümünü de, kişinin ziyaretini gerçekleştireceği kentin Yabancılar Dairesinde buluyorduk.

Bu gezilerimizde pek çok vatandaşımızın Almanya seyahat-gezi vizesi almaları konusunda yardımcı da olmuştuk.

Başkan Ahmet Öner, benim de yörenin tanıtımı ve de grubumuzla gelen konukların, yöre halkı ile kurdukları, karşılıklı ve de oluşacak uzun süreli dostluklar nedeni ile bana Belediye Meclisi kararı ile Edremit Fahri Hemşeriliğini verdi.

Atatürk heykeli ilk olarak, şimdiki yerine değil de, Akçay meydanının yakın bir yerine; Akçay camiisi ile Ömür oteli arasına dikilmişti.

O alanda araçların dönmeleri ve manevra yapmaları heykel nedeni ile güçlenince, Atatürk heykelinin meydanın şimdiki yerine taşınmasına karar verildi.

Karar verildi verilmesine de; Akçay meydanında, Sarıkız hikayesinin yazarı olan yerel yazar kişi (!), meydanın bir köşesinde, kendi yazdığı Sarıkız hikaye ve şiir kitabını, seyyar bir masa üzerinde pazarlayıp sattığından, Atatürk heykelinin meydana getirilmesine şiddetle karşı çıkmıştı.

Bunun üzerine, Edremit 9 Eylül gazetesi sahibi sevgili dostum Hayati Çelik, Sarıkız hikaye yazarına yönelik çok ve de ağır bir eleştiriyi kaleme aldı.

Yazdığı eleştiri de gazetede yayınladı.

Buna tepki veremeyen, Sarıkız söylencesinin yerel yazarı, ortalık sakinleşince, Atatürk heykeli, Akçay meydanına şimdiki ve bugün karşısında duran Sarıkız heykelinin karşısına dikildi.

Her ülke tatilimde, ziyaret için yöreye geldiğimde, Edremit eski Belediye Başkanı değerli dost Ahmet Öner’i herhalde, bugün sahibi olduğu KETAŞ Ticaret merkezinde, ziyaret eder, sevgi ve saygılarımı sunar ve de yarenlik ederiz.

Adıyaman

02.05.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:25
  • YATSI 20:51

O YAZIYOR, İNSANLAR YAŞIYOR: Barbaros Uzunöner'in Tiyatro Dünyasındaki Başarısı

Hamburg'da Yeşiller, İşçi Bayramında Güçlü Taleplerle Ses Getirdi: 14 Euro Asgari Ücret ve İşçi Hakları İçin Çağrı

Bağımlı ve Evsiz Kişilere Yönelik Hizmet Yapıları Güçleniyor: Repsoldstraße 27 Binası Satın Alındı

"Kedi ve Köpek Mamaları Sektöründe Bir İlk: PETFA Derneği Kuruldu!"

"Hamburg Bezirks Yönetiminden Yeni İş Kampanyası: İnsanlara Yakın İşler!"

Zeugenaufruf nach Aussetzung eines Säuglings in Hamburg-Langenhorn