Serkan EREN


ABD DIŞ TİCARET POLİTİKASI

ABD DIŞ TİCARET POLİTİKASI


Değerli Okuyucular,
Öncelikle hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunarak bu ilk yazıma başlamak istiyorum. Kısaca kendimden ve ne is yaptığından bahsetmek isterim. Makine mühendisiyim ve Türkiye’de uzun yıllar Anadolu Grubu’nda yönetici olarak çalıştım. Sonra yeşil kart kapsamında bir firmanın yatırım üst düzey yöneticisi olarak Amerika’ya yerleştim. Hâlihazırda Amerika’da ve Türkiye’de uçtan uca modern yapıda hizmet veren First Contact Service isimli çağrı merkezi ve danışmanlık şirketlerim bulunmaktadır. Aynı zamanda Amerikan Türk Ticaret Odası’nın (ATCCI) yönetim kurulu üyesi olarak Florida temsilciliğini yapmaktayım. Sizinle Amerikan ve Türk ticareti kapsamıyla ilgili bilgi görüş ve deneyimlerimi bu sayfada paylaşacağım yazılar yazmaya çalışacağım. Umarım, bu yazılar sizin için faydalı olur. Anlatılan ve gerçeklesen ticaret yapısının hangi hususlarda aynı, hangi hususlarda farklı olduğu, ne gibi sürprizler ile karşılaşılabileceği, ne önlemler alınması gerektiği ve bu büyük ekonomiye nasıl girilebileceği ve start-up/gelişme ve süreklilik için neler yapılmasıyla ilgili yazılarımı sizinle paylaşacağım.
Bu ilk yazımda, ABD’nin dış ticaret politikası ile ilgili bilinen genel bilgiler vermeye çalışacağım. Bunun için Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Ticaret Temsilciliği, Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Dünya Bankası, DTO ve ATCCI’nin bilgilerinden yararlanmaya çalıştım. Bunlara ek olarak ilgili kaynak kitaplar ve bilimsel çalışmaların bulunduğu birçok yayın organından, gazete ve dergi makalelerinden de yararlanma fırsatı buldum.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ EKONOMİSİ
Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü ekonomisidir. Buna istinaden ABD, dünya ile en çok ticari faaliyetlerde olan dev bir ülke konumundadır.
Amerika dış ticaret politikası, iç ve dış gelişmelere bağlı olarak çeşitli dönemlerde büyümeler ve ufalmalar yasamıştır. Özellikle pandemi döneminde ve sonrasında Amerikan endüstrisinin ihtiyaç duyduğu temel hammaddeler ile Amerikan halkının sürekli artan tüketim ve hizmet talebini en ucuz, en hızlı ve en verimli koşullarda sağlanması talebi, bu ekonominin daha da büyüme sürecinde olduğuna yönelik bir gösterge konumundadır. İfade edilen bu ekonomik talep, kanımca bu görüşe dayalıdır.
İŞ BİRLİKTELİKLERİ
ABD, üretimin daha da gelişmesi ve global yapıda daha ucuz hammadde ve iş gücüne sahip olabilme fırsatlarına istinaden denizaşırı ülkeler ile büyük ticari ilişkiler kurmuş durumda. Buna karşın son zamanlarda ABD’nin, genişleme çalışmalarına, kendisini tamamlama hususlarına dayanarak ülke içi ekonomik gelişmeye ağırlık vermesi görüşü artmıştır. Bu çalışmaların, deniz aşırı ülkeler ile yapılacak olan ticaretin bir önceki yıllara istinaden azaltılması anlamında görülmemesi gerektiği, aksine seçici hizmet ve mal alınması konusunda daha kaliteli firmalar ile çalışıp ülke ekonomisinin artırılması kapsamında değer göreceği ve gerçekleşeceği düşüncesindeyim. İhtiyaç sürekliliği ve verimliliği yüksek olan hizmet ve mal sağlayan kaliteli kurumsal firmalar ile ekonomik iş birliktelikleri yapılarak bu değer, daha hızlı sağlanacaktır.
ABD yönetiminin, serbest ticareti gelişmekte olan ülkelerin dünyaya açılması, kalkınmayı özendirmesi, orta sınıf yaratılması ve ekonomik özgürlüğün siyasi reformları ve demokrasiyi güçlendireceği düşüncesiyle hareket ettiği gözlenmektedir. ABD yönetimi, serbest üretimde ve hizmet alımında serbest rekabete dayalı yöntemleri teşvik ederek gelişen demokrasilerin güçlenmesini sağlayacağı düşüncesinden hareket etmektedir. Esasen serbest ticaretin ve serbest piyasa ekonomisinin bütün dünyada yayılması, ABD’nin ekonomik büyüme stratejisinin de önemli amaçlarından biridir.
TÜRKİYE’DEN ÜRÜN VE HİZMET ALINMASININ FAYDALARI
“Deniz aşırı ülkeler ile ekonomik kapsamda çalışma hususunda Türkiye’den ürün ve hizmet almanın faydası nedir?” diye sorulduğunda aşağıda ifade etmeye çalıştığım hususlar dikkate alınabilir:
1.         Genç ve çalışkan nüfus
2.         Nitelikli ve rekabetçi iş gücü
3.         Tüm is süreçlerine hızlı bir şekilde uyum sağlayacak teknolojik alt yapı
4.         Avrupa, Asya Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine kolay ulaşım konumu.
5.         Vergi ve teşvikler
6.         AB ile gümrük birliği anlaşması
 
Saygılarımla,
 
KAYNAKCA
www.ustr.gov/
www.state.gov/
www.wto.org/
www.worldbank.org/
https://atcciusa.org/
www.gpoaccess.gov/911/
 https://www.mfa.gov.tr/

 

Adıyaman

29.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:47

Münih Türk Kültür Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Tramvay’da Kutladı

9 Haziran 2024'te Avrupa Parlamentosu ve İlçe Meclisleri Seçimleri için Online Oy Kullanma Başlıyor

Çekin Yener'den Arabesk Damarına Dokunan "Devlerin Aşkı" Yeniden Canlanıyor!

CHP Hamburg Birliği, 1 Mayıs'ta Dayanışma Yemeği ve Seçim Değerlendirme Etkinliği Düzenliyor

"Hamburg'da Yeni Bir Paralel CHP'ye İzin Vermeyiz"

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!