Prof.Dr Faruk ŞEN


3. DÜNYA SAVAŞI’NA DOĞRU MU GİDİYORUZ?

3. DÜNYA SAVAŞI’NA DOĞRU MU GİDİYORUZ?


Son yıllarda ülkeler arasındaki çatışmaların her geçen gün arttığını görüyoruz. Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısı şubat ayında başladı, hâlâ aynı hızla devam ediyor. Son zamanlarda büyük askeri yardım alan Ukrayna, Ruslardan bazı bölgeleri geri alıyor. 
Aynı gelişmeyi Suriye ve Irak’ta da görüyoruz. Artık bu ülkelerde savaş ciddi boyutlarda. Ülkeler yavaş yavaş bir bölünme yaşıyor. Yakın bir gelecekte İran’da da benzer bir durum baş gösterecek gibi görünüyor. Bunun dışında iki NATO ülkesi olan Türkiye ve Yunanistan arasında savaş naraları atılıyor. İki ülkede kendini haklı görerek Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında atıştılar ve Yunanistan her geçen gün daha fazla ada ile Dedeağaç’ı silahlandırıyor.
Balkanlarda da durum pek iç açıcı değil. Baktığınız zaman Balkan ülkeleri arasında bir yandan AB’ye girme hazırlıkları yapılırken bir yandan da savaş çığlıkları atılıyor. Afrika’nın birçok bölgesinde iç savaş tehlikesi var.
Acaba artık büyük devletler arasında savaş olmayıp küçük bölgesel savaşlar mı olacak? 3. Dünya Savaşı’na gerek kalmadan ülkeler hesaplaşma kuralını mı devreye soktular? Şu anda bunu tam olarak bilmiyoruz fakat Rusya, Ukrayna çatışması hepimizi düşüncelere sevk ediyor. Ukrayna, Amerika ve AB’yi arkasına alarak her geçen gün Rusya’ya daha fazla saldırıyor. Bunun bir sebebi de Ukrayna’nın NATO’ya girmek istemesi. Finlandiya ve İsveç’ten sonra sıra Ukrayna’ya mı geldi? Malum, İsviçre bile tarafsızlığını bir kenara bırakarak NATO'ya girmek istiyor. 

RUSYA HAKLI MI?

Yaşanan bu gelişmeler karşısında Rusya haklı olarak neredeyse seferberlik hazırlıkları içerisine giriyor ve Ukrayna’ya saldırmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Rusya kendi askerini göndermiyor. Buraya Rusya'da bulunan Türk Cumhuriyetlerinden insanları asker olarak gönderiyor. En fazla gidenler de Dağıstanlılar oluyor. Putin çevresini nükleer saldırı ile tehdit ediyor. Bunu ciddiye almak lazım. Amerika 2. Dünya Savaşı’nda nasıl ki Japonya'ya nükleer saldırıda bulunduysa neden Rusya da başka bir ülkeye nükleer saldırı yapmasın? Böyle bir saldırı olduğu takdirde tabii ki çok kötü sonuçları olacak. Bunu da göz ardı etmemek lazım.
Dünyada ciddi bir savaş rüzgârı esiyor. Almanya askeri bütçesini 100 milyar euroya çıkarıyor. ABD, savunma bütçesini artırıyor. NATO’ya kendisi para vermeyerek diğer NATO ülkelerini elini cebine sokmaya teşvik ediyor. Bakalım, Amerika'nın liderinin bu taşkınlıkları insanlığa nelere mal olacak? 
Almanya'daki insanlar “Acaba Putin haklı mı? Biz Putin ile neden iyi geçinmiyoruz?” derecesine gelmiş bulunuyor. 
“Acaba Putin gerçekten haklı olabilir mi? Hakkını alabilecek mi?” diye hepimiz sorgulamaya başladık.
Eski Alman Başbakanı hâlâ başbakan olsa acaba bu savaş olur muydu?
Ben olmayacağı düşüncesiyle hareket ediyorum.
En içten selamlarımla.
 
 

 

Adıyaman

29.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:29
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:47

Hamburg'da Türk Toplumu 23 Nisan Şenlikleriyle Coştu!

Türk Figüranlar Aranıyor: Ünlü Yönetmen İlker Çotak'ın Yeni Filmi İçin Başvurular Başladı

Hamburg-Jenfeld'de Silahlı Saldırı: İki Kişi Yaralandı

Münih Türk Kültür Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Tramvay’da Kutladı

9 Haziran 2024'te Avrupa Parlamentosu ve İlçe Meclisleri Seçimleri için Online Oy Kullanma Başlıyor

Çekin Yener'den Arabesk Damarına Dokunan "Devlerin Aşkı" Yeniden Canlanıyor!