Tarih: 07.08.2023 19:04

“Tüm dünyada astımlı hasta sayısı artıyor”

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. Levent Cem Mutlu “Tüm dünyada astımlı hasta sayısı artarken alerjik kökenli astım sayısı da artıyor.” dedi. 

Elips Haber’e konuşan Prof. Dr. Mutlu, astım hastalığının sık görülen ve her yaşta insanı etkileyebilen kronik bir hastalık olduğunun altını çizerek “Astımın tüm dünyada 350 milyon insanı etkilediği tahmin ediliyor. 2025 yılında bu sayının 400 milyona ulaşması öngörülüyor. Astım gelişim mekanizmaları hastadan hastaya farklılıklar gösteriyor ancak hastaların yarısından fazlasında alerjik mekanizmalardan söz edilebilir.” şeklinde konuştu.  

Sıcak havaya dikkat! 

Küresel ısınmayla birlikte giderek etkisini artıran aşırı sıcakların ve yeşil alanlardaki azalmanın astım hastalarını etkilediğine dikkat çeken Mutlu şunları söyledi: “Astım semptomlarının enfeksiyon, sigara dumanı, hava kirliliği, egzersiz, mesleki ajanlar, alerjen olarak adlandırılan ev tozu akarları, polenler, hayvanların deri döküntüleri ve mantar sporları gibi maddelerle şiddetlenebiliyor. Sıcak hava da soğuk hava gibi astım ataklarına neden olabilir. Sıcak hava, bronşları doğrudan uyararak astım atağına neden olabiliyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve nemle birlikte polen ve bitki tozu gibi alerjenlerin solunan havadaki oranının artmasıyla astım ataklarında artış görülüyor. Güneş ışınları nedeniyle atmosferdeki ozon miktarının artması da astım hastaları için bir diğer risk. Artan ozon havayollarını uyararak astım ataklarına sebebiyet veriyor.” 

Aşırı sıcaklarda nelere dikkat edilmeli? 

Prof. Dr. Mutlu, astım hastaların aşırı sıcaklarda dikkat etmeleri gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Sıcaklığın ve nem oranının arttığı dönemlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın, nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmeyin. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer kimyasal dezenfektanlar astım ataklarını tetikleyebileceğinden havuz yerine denizi tercih edin. Yolculuk sırasında polen tutucu hava filtreleri olan araçları tercih edin, polen filtrelerini zamanında değiştirin. Kapalı ortamlarda kullanılan klimaların düzenli bakımını yaptırın ve polen filtresi içeren cihazlar tercih edin. İlaçlarınızı yeterli dozda ve doğru teknikle alın. Başta sigara olmak üzere diğer tetikleyicilerden uzak durun. Egzersizlerinizi günün serin zamanlarında yapın. Semptomlarınızda artış varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —