Solingen faciasında hayatını kaybedenler, kabirleri başında anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde 1993 yılındaki ırkçı saldırıda ölen Genç ailesinin 5 üyesi, Amasya'nın Taşova ilçesinde kabirleri başında anıldı.

Türkiye 29.05.2021 23:33:02 0
Solingen faciasında hayatını kaybedenler, kabirleri başında anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde 1993 yılındaki ırkçı saldırıda ölen Genç ailesinin 5 üyesi, Amasya'nın Taşova ilçesinde kabirleri başında anıldı.

Anma programına katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren gazetecilere, Solingen'deki saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.
İlçede iki torunu, iki kızı ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde ve Durmuş Genç çiftinin yaşadığını belirten Eren, aileye ziyarette bulunduklarını söyledi.

Son yıllarda Avrupa'da ırkçılığın ve İslam düşmanlığının giderek arttığının görüldüğünü dile getiren Eren, "Bu tür sembol olaylar, facialar, farkındalığın artması için çok önemli. Irkçı kundaklaması neticesinde hayatını kaybeden insanların hatırası her yıl yaşatılmaya çalışılıyor. Solingen'de de anmalar yapılıyor. Biz bu yıl buradaki anma programına katıldık." dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı olarak yurt dışında yaşayan vatandaşlarına gerek bireysel gerekse kurumsal hukuki destek verdiklerini anlatan Eren, şöyle devam etti:

"Ama en önemlisi toplumsal reaksiyonumuz. Gerek Avrupa'da gerekse Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızın Avrupa'da yaşayan Türklere karşı yaşanan elim olayları unutmaması ve güçlü şekilde kınaması çok önemli. Mevlüde teyzemizin ve Durmuş amcamızın vakur, Avrupa'ya ve Türkiye'ye örnek olan tavırlarından ders çıkartmamız gerek. Bu yıl Ankara Ulus Meydanı'nda 28 yıl evvel yakılan evin bir benzerini yaptırdık ve yanına da bir ekran koyduk. Oradan geçen vatandaşlarımız Solingen yazısını, ekrandan neler olup bittiği görüyor ve içlerinden geçen hissiyatlarını yazıyorlar. Bu evimiz bir hafta açık kalacak. Bu evimizi ziyaret ederek Solingen'de neler olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Rabbim bir daha bu acıları yaşatmasın."

Eren, olayın o dönem özellikle Almanya'da büyük infial yaratan, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinden sonra en büyük toplumsal facia olduğuna dikkati çekerek, "Maalesef 2000'li yıllardan sonra 8 vatandaşımızı kaybettiğimiz cinayetler ile geçen sene yaşanan Haneu katliamı ve zaman zaman Avrupa'nın farklı yerlerinde Türklere yapılan ırkçı saldırıların arttığını görüyoruz. Aslında 28 yıldan bugüne değişen bir şey yok. Solingen faciasını Rabb'im bir daha yaşatmasın, çok elim bir hadise idi. Avrupa'da yıldan yıla bizim raporlarımıza da yansıyan artışlar bizi hem üzüyor hem de daha çok tedbir almamız konusunda bizleri uyarıyor. Bu konuda da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı da Genç ailesini ziyaret etti. Sarı, Mevlüde Genç ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın'ı telefonda görüntülü görüştürdü.

Mevlüde Genç, "Allah'ım böyle olayları kimselere göstermesin. Acı çekmesi zor. Kendimizi, insanlığımızı, sevgiyi bilelim, hoşgörülü olalım." diye konuştu.

Solingen'de 29 Mayıs 1993'te yaşanan neo-Nazi ırkçı kundaklama sonucunda aynı aileden 4'ü çocuk yaşta olmak üzere, 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Bundesliga'da Bayern Münih, Borussia Dortmund'u 2-1 yendi

Hamburg’da Gençler İçin Kaçırılan Fırsat: Kamu Kurumlarında Staj Olanakları Yok Denilecek Kadar Az

Rendsburg’da 13 Yaşındaki Lotta Marie K. Kayıp

Almanya'da İsrail'i eleştiren siyasetçi Tödehofer'in dijital cihazlarına el konuldu

Eyaletlerden Daha Etkili Şiddet Koruma Yasası Teklifi

Hamburg ve Bölge Şirketlerinden Çevreye Duyarlı Adım: 8 Kuruluş ÖKOPROFIT Ödülü Aldı

Benzin Fiyatlarına Günlük Zam Sınırı Gündemde

Hannover Polisi, Cep Telefonu Gaspçısını Arıyor: Fotoğraflar Yayınlandı

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

ENEX 2025 Genel Kurulu Hamburg’da Gerçekleşecek

Hamburg Sosyal Mahkemesi’nin Yeni Başkanı Dr. Barbara Hohnholz Oldu

Hamburg’un “Yeşil Yapılar Ödülü” Sahiplerini Buldu

Toplum İçin Çalışan Gençler Ödüllendirildi

Hamburg’da Taksi Ücretlerinde Yeni Dönem: Esnek Fiyat Denemesi Başlıyor

Hamburg Senatosu Elbtower İçin 595 Milyon Euro Kamu Kaynağı Ayırıyor

Hamburg Eğitim Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor

Avrupa Hentbol Ligi Finalleri 2026’da Yeniden Hamburg’da

Hamburg'da oynanan 9. Lig maçında Mesopotamien 2, Moorburg'u 66-0 mağlup etti

Türk Kulübünün Boksörleri Romanya’da Zafer Rüzgarı Estirdi

Hamburg Gelecek İçin Karar Verdi: İklim Nötrlüğü Hedefi 2040’a Öne Çekildi

50 Yıllık Mücadele: Avrupa’da Türk Sosyal Demokrasisi Yeniden Sahneye Çıktı

Hamburg Okullarında Antisemitizmle Mücadeleye Yeni Destek

Korkunun Yeni Adı “Kafirun”: Gerçek Bir Hikâyeden Esinlenen Film 17 Ekim’de Vizyona Giriyor

Hamburg Yeşillerinden İklim İçin Güçlü Mesaj: “Şehir Harekete Geçti”

Hamburg SPD: “İklim Koruma Sosyal Adaletle Mümkün Olur”

Yükleniyor

Bundesliga'da Bayern Münih, Borussia Dortmund'u 2-1 yendi

Hamburg’da Gençler İçin Kaçırılan Fırsat: Kamu Kurumlarında Staj Olanakları Yok Denilecek Kadar Az

Rendsburg’da 13 Yaşındaki Lotta Marie K. Kayıp

Almanya'da İsrail'i eleştiren siyasetçi Tödehofer'in dijital cihazlarına el konuldu

Eyaletlerden Daha Etkili Şiddet Koruma Yasası Teklifi

Hamburg ve Bölge Şirketlerinden Çevreye Duyarlı Adım: 8 Kuruluş ÖKOPROFIT Ödülü Aldı

  • Pazar 24.8 ° / 15.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.1 ° / 16 ° Güneşli
  • Salı 22.9 ° / 15.2 ° Güneşli