Fransa'da vatandaşlar erken seçim öncesi aşırı sağa karşı sokağa indi

Fransa erken genel seçime giderken aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yüksek oy toplamasından endişelenen Fransızlar, sokağa inerek tepki gösterdi.

Avrupa/Dünya 15.06.2024 21:22:00 0
Fransa

 

Fransa erken genel seçime giderken aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yüksek oy toplamasından endişelenen Fransızlar, sokağa inerek tepki gösterdi.

Ülke genelinde başta Paris, Marsilya, Grenoble olmak üzere 150 kadar noktada aşırı sağa karşı gösteriler düzenledi.

Başkent Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler Millet Meydanı'na kadar yürüdü.

Gösteriye Meclis feshedilmeden önce milletvekili olarak görev yapan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure gibi isimler de katıldı.

Göstericiler, Marine Le Pen'in aşırı sağcı RN partisinin, genel seçim kapsamında yüksek oy oranı toplaması ihtimali karşısında duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi.

Erken genel seçimde sol ve çevreci partilerin ittifakı olan Halk Cephesi'nin milletvekili adaylarından yana oy kullanma çağrısında bulunan göstericiler, "Faşizm öldürüyor, faşizme karşı mücadele edelim" ve "Fransızlar çok çabuk unutuyorsunuz, aşırı sağ iktidarı aldığında, geri vermez" yazılı dövizler taşıdı.

Ayrıca, kortejin geçtiği sokaklarda duvarlara "RN'ye oy vermeyin" ve "İçinde nefret barındırmayan parti istiyoruz" yazıldı.

Üzerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resimlerinin bulunduğu ve "Çalışanlar için bir numaralı halk düşmanı" yazılı afişler de bir binanın cephesine yapıştırıldı.

Bazı iş yerleri, vitrinlerinin gösteride zarar görmemesi için dükkanlarının ön cephesini ahşaplarla kapatarak önlem aldı.

Gösteride reklam panolarının ve otobüs duraklarının camları kırılırken, yol ortasında yere devrilen bazı çöp bidonları da ateşe verildi.

Filistin ve Yeni Kaledonya destekçilerinin de yürüdüğü gösteriye, birçok aile çocuklarıyla katıldı.

Polis, cam şişesi ve farklı cisimleri kendilerine fırlatan göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, X hesabından yaptığı açıklamada, ülke genelinde aşırı sağa karşı düzenlenen gösterilere 640 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Fransız basını, resmi makamların verdiği bilgiye göre, gösterilerde 250 bin kişinin bulunduğunu, 21 bin güvenlik gücünün görevlendirildiğini, 9 kişinin gözaltına alındığını ve 3 polisin yaralandığını aktardı.

Pauline isimli gösterici Paris'teki gösteride AA muhabirine, RN gibi insanları nefrete tahrik eden bir partinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde böyle yüksek oy almasının endişe verici olduğunu söyledi.

Fransa'da aşırı sağın ırkçı fikirlerinin "normalleştirildiğini" vurgulayan Pauline, "Irçılık bir görüş değil, bir suçtur." dedi.

Siriane isimli gösterici de ülkede aşırı sağın ırkçı, nefret saçan fikirlerinin yükselmesini protesto etmeye geldiğini kaydetti.

Aşırı sağın iktidar olması durumunda vatandaşların haklarından ötürü endişe duyduğunu dile getiren Siriane, solcu siyasetçilerin hızlı bir şekilde birlik olabildiğini ifade etti.

Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi

Almanya’dan Tarihe Saygı: Konrad Adenauer İçin Özel 2 Euroluk Para

Avrupa İçin Fırsat: Alman Halkından Çocukları Koruyacak Güçlü Yasalara Destek

Hamburg’da Bisiklet Devrimi: 2026’ya Kadar Daha Güvenli ve Daha Konforlu Yollar

Hamburg Limanı’nda Otonom Dönem: iPORTUS Projesi Resmen Başladı

ZOLL deckt vier Fälle illegalen Aufenthalts in Südniedersachsen auf

Bovenschulte’den Gençlere Teşekkür: “Siyaseti Gelecek İçin Yapıyorsunuz”

Almanya’da SCHUFA Kararı: Ödenmiş Borç Kayıtları 3 Yıl Daha Saklanabilecek

Wandsbek’te Banka Skandalı: Banka Çalışanları Müşterileri Milyonlarca Euro Dolandırdı

Oldenburg Tren Garı’nda Şiddet: Eski Eşini Darp Eden Adam Hakkında Soruşturma

KRV Seçim Hakkı Girişimi’nden Yetkililere Çağrı: “Avrupa–Türkiye Uçuşları Ucuzlatılsın!”

Bremen Neustadt’ta “Mahallelerde Park” Diyaloğuna Yoğun İlgi

Lübeck’te Tarihi Karstadt Binası Eğitim Merkezi Oluyor

Hamburg-Eppendorf’ta 53 Yaşındaki Kadın Kayıp: Polis Fotoğrafla Arıyor

İhsan Tarakçı’nın Yeni Romanı “Kül” Okurla Buluşmaya Hazırlanıyor

Hamburg Bürgerschaftı’nda AfD Tartışması: “Yasak Süreci Daha Fazla Geciktirilmemeli”

Hamburg’da Cezaevi Personeline Sağlık Güvencesi: Heilfürsorge Geliyor

Hamburg’da Kar Alarmı: Cenazeler ve Definler Geçici Olarak Durduruldu

Hamburg’da Kar Engeli: St. Pauli – Leipzig Maçı İptal Edildi

Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Kar Uyarısı: Zorunlu Olmadıkça Dışarı Çıkmayın

Hamburg’da Mülteciler Aylarca Bekliyor: Temel Yardımlar İçin 3,6 Ay Gecikme

Hamburg’da Kayıp 13 Yaşındaki Aaliyah İçin Arama Sürüyor: Leipzig’e Gitmiş Olabilir

Hamburg’da Okullar Pazartesi Günü Yeniden Açılıyor

“Hayatını İnancına Adamıştı”

Hamburg’da Kar Alarmı: Senato Uyardı, Dışarı Çıkmayın!

Hamburg’da Hava Şartları Nedeniyle Okullarda Eğitime Ara: Cuma Günü Ders Yok

Hamburg’ta Hava Alarmı: Göller ve Parklar Hayati Risk Taşıyor

Hamburg’da Buzlanma Tehlikesine Karşı Tuz Yasağı Geçici Olarak Kaldırıldı

Lübeck St. Lorenz’de 17 Yaşındaki Noah H. Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Yükleniyor

Frankfurt’ta 8 Yaşındaki Noah Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Anadolu Açık Öğretim Fakültesi Batı Avrupa Güz Yarıyıl Arasınavları Münih’te Gerçekleştirildi

Almanya’dan Tarihe Saygı: Konrad Adenauer İçin Özel 2 Euroluk Para

Avrupa İçin Fırsat: Alman Halkından Çocukları Koruyacak Güçlü Yasalara Destek

Hamburg’da Bisiklet Devrimi: 2026’ya Kadar Daha Güvenli ve Daha Konforlu Yollar

Hamburg Limanı’nda Otonom Dönem: iPORTUS Projesi Resmen Başladı

  • Pazar 5.8 ° / -0.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 4.1 ° / -0.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 5.6 ° / -0.8 ° Güneşli