Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağ, yarışı önde götürüyor

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oylarını artıran aşırı sağ yüzde 34 ile yarışı önde götürüyor.

Avrupa/Dünya 30.06.2024 21:59:00 0
Fransa

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oylarını artıran aşırı sağ yüzde 34 ile yarışı önde götürüyor.

Yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi, Fransa'nın ana kara topraklarında 18.00'de, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde ise 20.00'de tamamlandı.

Sandık çıkış anketlerine göre, ilk turda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 34'ünü aldı ve yarışı önde götürüyor.

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 civarında oyla üçüncü sırada bulunuyor.

Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ve müttefikleri yüzde 10 civarında oy alırken, seçime katılım oranı yüzde 67,5 oldu.

5 yıl boyunca Ulusal Meclis'te görev alacak 577 milletvekilinin seçildiği erken genel seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak.

Seçimin ilk turuna ilişkin kesin olmayan sonuçların saatler içinde, resmi sonuçların ise İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

- 577 sandalyeli Meclis’in ilk milletvekili Fransız Polinezyası’nda seçildi

Fransız Polinezyası'nda Yüksek Komiserliğin kesin olmayan sonuçlarına göre, 1. seçim bölgesinde bağımsızlık karşıtı merkez sağcı Moerani Frebault, oyların yüzde 54'ünü alarak seçimin ilk turunda milletvekili seçildi.

Frebault, Fransa’nın ana kara toprakları ve kolonileri arasındaki saat farkı nedeniyle, ilk turda seçilen ilk milletvekili oldu.

- Fransa'nın erken seçime gidişi

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 ile açık farkla ilk sıraya yerleşmiş, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Meclisi feshederek ilk turu 30 Haziran, ikinci turu 7 Temmuz'da olmak üzere erken seçime gitme kararı almıştı.

Ülkede aşırı sağın yükselişi protestolara neden olmuş, çok sayıda kentte gösteriler düzenlenmişti.

Fransa’da merkez partilerden birçok isim aşırı sağa karşı işbirliği yapılması çağrısında bulunmuş ve sol yelpazedeki Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller (EELV) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) birlikte hareket edeceklerini açıklayarak Yeni Halk Cephesi İttifakı adı altında seçime girme kararı almıştı.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.

Görev süresi Nisan 2027'de dolacak olan Cumhurbaşkanı Macron, aşırı sağcı RN partisinin Mecliste çoğunluk sağlaması halinde bile istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

www.gazetehamburg.com

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

ENEX 2025 Genel Kurulu Hamburg’da Gerçekleşecek

Hamburg Sosyal Mahkemesi’nin Yeni Başkanı Dr. Barbara Hohnholz Oldu

Hamburg’un “Yeşil Yapılar Ödülü” Sahiplerini Buldu

Toplum İçin Çalışan Gençler Ödüllendirildi

Hamburg’da Taksi Ücretlerinde Yeni Dönem: Esnek Fiyat Denemesi Başlıyor

Hamburg Senatosu Elbtower İçin 595 Milyon Euro Kamu Kaynağı Ayırıyor

Hamburg Eğitim Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor

Avrupa Hentbol Ligi Finalleri 2026’da Yeniden Hamburg’da

Hamburg'da oynanan 9. Lig maçında Mesopotamien 2, Moorburg'u 66-0 mağlup etti

Türk Kulübünün Boksörleri Romanya’da Zafer Rüzgarı Estirdi

Hamburg Gelecek İçin Karar Verdi: İklim Nötrlüğü Hedefi 2040’a Öne Çekildi

50 Yıllık Mücadele: Avrupa’da Türk Sosyal Demokrasisi Yeniden Sahneye Çıktı

Hamburg Okullarında Antisemitizmle Mücadeleye Yeni Destek

Korkunun Yeni Adı “Kafirun”: Gerçek Bir Hikâyeden Esinlenen Film 17 Ekim’de Vizyona Giriyor

Hamburg Yeşillerinden İklim İçin Güçlü Mesaj: “Şehir Harekete Geçti”

Hamburg SPD: “İklim Koruma Sosyal Adaletle Mümkün Olur”

Türkiye–Fransa İş Gücü Anlaşmasının 60. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Rezan Cakici’nin Gizemli Kayboluşu Yeniden Gündemde: Dosya “Aktenzeichen XY”de

BSH Ev Aletleri, Almanya’da 2 fabrikasını kapatarak 1400 kişiyi işten çıkaracak

Hannover’da Yeni Dönem: Belediye, Şehir Merkezi Yönetimi Kurdu

Almanya'da Sol Parti milletvekili Lea Reisner'in, polisin yumruklu saldırısına uğradığı ortaya çıktı

Hamburg’da “Konut Yapım Turbosu”: SPD ve Yeşiller’den Hızlı ve Uygun Fiyatlı Konut İçin Ortak Adım

Hamburg Tüketici Merkezi’nden Uyarı: Öğrenciler Kampüste Finans Tuzaklarına Karşı Dikkatli Olun

Münih’te Arabesk-Fantezi Müziği Rüzgârı Esecek

Yükleniyor

“Hamburg Matematikte Almanya’nın Zirvesinde”

Lübeck’te Sahte Şehir Logolu Etiketler Ortaya Çıktı

Hamburg’da Yeraltı Tuvalet Projesi İptal Edildi

Hamburg-Nord’da Kültürel Dayanışmaya Darbe: Özel Fon Tehlikede

Kiel’de Yeşiller Adayı Samet Yılmaz Hakkında İddialar: SPD’den Açıklama Talebi

Samet Akdağ “Canımsın” ile Halay Ritmi Getirdi

  • Cuma 24.1 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 24.1 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.5 ° / 15.8 ° Güneşli