Tarih: 13.05.2024 12:28

Elli iki yıl önce yazıldı, ama bugün gibi güncel

Facebook Twitter Linked-in

Almanya’nın Hamburg kentinde Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen 7. Tiyatro Köprüsü Festivali’nde yönetmen Bilal Bulut, 1924-2006 yılları arasında yaşayan İngiliz yazar David Campton’un savaş karşıtı eseri “Biz ve Onlar”ı tiyatro severlere sundu. Ferda Genç, Dilif Değer, Çiğdem Çimendağ, Alev Balkız, Arzu Sefer, Devrim Çekdar ve Havin Çimendağ’dan oluşan oyuncu kadrosu, tek perdelik oyunda, kafalarda adeta bir duvar oluşturan ve insanları “biz” ve “onlar” diye ayıran zihniyetin, insanlar arasında gerçek duvarlar örülmesini ve savaşlara neden olmasını işledi.



Hazin şekilde güncel

Günümüzde başta Ukrayna ve Gazze olmak üzere, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan savaşlar nedeniyle oyun, 52 yıl önce, 1972’de Vietnam Savaşı esnasında yazılmış olmasına rağmen, yeni yazılmış gibi hazin bir şekilde güncel. Bilal Bulut oyuna, Yazar David Campton’un oyunu hakkında söylediği “İnsanlar savaşırlar, biri kazandık der, diğeri biz kazanmalıydık der, ama sonuçta herkes ölür, çünkü savaşın kazananı yoktur” şeklindeki sözlerini odak noktasına koyarak, eseri yorumladı. Oyunda, sebepsiz karşılıklı ön yargıların, aslında aynı yaşam mücadelesinde olan ve aynı kaygı, korku ve endişeleri taşıyan insanların, yersiz yere, birbirlerini tehdit olarak algılamasının, neden olduğu toplumsal felaket gözler önüne serildi.

Festival 16 Mayıs’ta İzmir Halk Tiyatrosunun “Öteki” oyununun gösterimiyle devam edecek. Festival programı hakkında tüm bilgilere www.muttheater.de internet adresinden erişilebileceği açıklandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —