“Daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz”

YTB’nin düzenlediği 12. Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Ezeli ve ebedi bir kardeşliğin altına hep beraber imza attık.

Türkiye 29.07.2023 22:40:00 0
“Daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) tarafından Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alan uluslararası öğrenciler için 12. Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni düzenlendi.  

YTB Türkiye Bursları programı ile dünyanın dört bir yanından gelerek törene katılan 133 ülkeden 1848 uluslararası öğrenci mezun oldu.

Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, YTB Başkanı Abdullah Eren, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve mezun olan uluslararası öğrenciler katıldı. 

 

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Bursları programının hayata geçirildiği ilk yıl 42 bin başvuru olduğunun, bugün gelinen noktada ise bu sayının 117 bini geçtiğinin altını çizdi. Ersoy 2023 yılı başvuru rakamlarına ilişkin de "2023 yılında Türkiye Bursları'na 162 ülkeden 117 bin 367 başvuru yapılması, yürütülen çalışmaların ne kadar doğru ilerlediğinin de bir göstergesi.” açıklamasında bulundu.

 

“Türkiye Bursları küresel bir başarı hikâyesine dönüştü”

Ersoy konuşmasında Azerbaycan’dan Bosna Hersek'e, Endonezya'dan Mısır'a, Nijerya'dan ABD'ye kadar dünyanın dört bir yanından gençlerin bu programa katılmasının, Türkiye Bursları'nın küresel bir başarı hikâyesine dönüştüğünün en büyük ispatı olduğuna dikkat çekti. Ersoy öğrencilere seslenerek “Önünüzde çok uzun bir yol olduğunu da lütfen, unutmayın! Belki bir kısmınız eğitimine devam edecek, bir kısmınız ülkesine dönüp aldığı nitelikli eğitimin ardından bilgisini, tecrübesini kendi ülkesine aktaracak. İnşallah ülkenize döndüğünüzde ülkeniz, milletiniz ve tüm insanlık için en güzel, en hayırlı çalışmaların altında imzanız olur. Sizinle bizim yolumuz ayrılıyor gibi gözükse de biz aslında ezeli ve ebedi bir kardeşliğin altına hep beraber imza attık. Hep birlikte daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. Bunun için aynı ülkede olmamız da gerekmiyor. Tanzanya'da, Kenya'da, Kosova'da, Filistin'de, Venezuela'da da olsanız kalbimiz hep bir atmaya devam edecek. Türkiye Bursları mezunları, dünyanın dört bir yanında hayatı güzelleştirmeyi kendine ilke edinmiş, paylaşmayı, hoşgörüyü esas alan iyilik hareketinin parçaları olacak." diye konuştu.

“Türkiye, paradigma değişimini eğitim diplomasisine de yansıttı”

 YTB Başkanı Abdullah Eren ise yaptığı konuşmasında Türkiye Bursları'nın YTB uhdesinde Türkiye'nin dünyaya açılan bir markası olduğunu ve bugüne kadar birçok uluslararası öğrencinin ülkemizde yükseköğrenim görmesine olanak sağladığını söyledi. Verilen bursların somut geri dönüşlerini de almaya başlayacaklarını belirten Eren "Türkiye Bursları marifetiyle Türkiye Cumhuriyeti, son 20 yıldır dış politikasındaki paradigma değişimini eğitim diplomasisine de yansıtarak farklı bir noktaya taşıdı. YTB olarak Türkiye Mezunlarının ve Türkiye Bursları'yla eğitim almış uluslararası öğrencilerin hem kendi ülkelerine hem de Türkiye'ye katkılarını artırmak üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin ülkelerine döndüğünde ticaret, turizm ve kültür gibi iş birliği alanlarında Türkiye'yi önceleyeceğine eminim. Sizinle birlikte yol yürüyüp büyümek gayesinde bu bursları size sağlıyoruz. Dünyanın farklı noktalarındaki mezun derneklerinin sayısını beş sene içerisinde 50'ye çıkaracağız. Türkiye'de Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere ihracat odağındaki birliklerle beraber uluslararası öğrenci ihracat iş birliğini de oluşturmayı hedefliyoruz. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde yerli ve milli firmalarımız başta olmak üzere Türkiye'de iş yapan ister özel sektör olsun ister kamu sektörü olsun tüm bu alanlarda Türkiye mezunları var olacak ve bizlere katkı sağlayacak. O yüzden biz sizlerden çok umutluyuz, çok ümitvarız."

 

Ödüller verildi 

Programda eğitimlerini derece ile tamamlayan mezunlara ödülleri takdim edildi. 12. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni kep atma töreni ve aile fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.

 

 

Hamburg, Gençlik ve Aile Bakanları Konferansı Başkanlığını Hessen’e Devretti

Schleswig-Holstein Türk Toplumu 30. Yılını Kutladı: Demokrasi, Katılım ve Birlik İçin Üç On Yıl

2026 Bütçesi, Emeklilik Paketi, Gastro Vergisi ve Askerlik Reformu Bundesrat Gündeminde

Prof. Dr. Fuat Oduncu’ya Bavyera Anayasa Nişanı

Eva Högl wird neue Senatorin für Inneres und Sport in Bremen

Hannover’da 2026 Okul Finalleri: 100 Okulda 100 Spor Günü ile Büyük Hareketlilik Başlıyor

Mahkeme, Sol Parti’nin Görüşünü Doğruladı: “Verfassungsschutz Sağ Ağı Koruyor” İfadesi Yasaya Uygun

Selin Sayek Böke Avrupa Konseyi Sosyalist Grubu Başkan Vekilliğine Seçildi

Hamburg-Nord’da Tarih Atölyesi Krizi: Die Linke’den “Kültür Savaşı” Suçlaması

SunExpress’te Üst Düzey Değişim: Marcus Schnabel CEO Koltuğuna Oturuyor

Frankfurt’ta Mobil Sosisli Satıcısı Sosyal Medyayı Salladı

Hannoverscher Bahnhof Belirsizliği Sürüyor: Sol Parti’den “Sorumluluğu Üstlenin” Çağrısı

BFH Kararıyla Netlik Sağlandı: Almanya’nın Yeni Emlak Vergisi Reformu Hukuka Uygun Bulundu

Hannover’den İnsan Hakları Çağrısı: Onay, “Göç Bir Fırsattır” Diyen Belediye Başkanlarına Katıldı

Verfassungsschutz Geri Adım Attı: Dava Geri Çekildi, Siyasi Kriz Büyüyor

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ‘Uyuşturucu’ Soruşturmasında Gözaltında

Hamburg’da Isı Dönüşümü Hızlandı: Wärmepumpe Kullanımı Rekor Kırdı

Hamburg’da Yılbaşı 2025/2026: Binnenalster ve Rathausmarkt’ta Havai Fişek Yasağı

Hamburg’da Yeni Mietenspiegel Açıklandı: Küçük Artış, Büyük Sorunlar

Hamburg Üniversitesi’nden Alarm Mektubu: “Artık Dayanacak Gücümüz Kalmadı”

St. Pauli’nin Zorlu Kurası: DFB-Pokal Çeyrek Finalinde Leverkusen Deplasmanı

Hannover’de Şok İddia: Engelli Kamu Çalışanı Bir Bitki Yüzünden Tazminatsız İşten Atıldı

Lübeck’te 39 Yaşındaki Krzysztof K. Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Schleswig-Holstein Türk Toplumundan Samet Yılmaz’a Tebrik: “Kiel İçin Yeni Bir Dönem”

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

Yükleniyor

Hamburg, Gençlik ve Aile Bakanları Konferansı Başkanlığını Hessen’e Devretti

Schleswig-Holstein Türk Toplumu 30. Yılını Kutladı: Demokrasi, Katılım ve Birlik İçin Üç On Yıl

2026 Bütçesi, Emeklilik Paketi, Gastro Vergisi ve Askerlik Reformu Bundesrat Gündeminde

Prof. Dr. Fuat Oduncu’ya Bavyera Anayasa Nişanı

Eva Högl wird neue Senatorin für Inneres und Sport in Bremen

Hannover’da 2026 Okul Finalleri: 100 Okulda 100 Spor Günü ile Büyük Hareketlilik Başlıyor

  • Cumartesi 13.4 ° / 6.2 ° Güneşli
  • Pazar 10.6 ° / 4.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 10.2 ° / 4.1 ° Güneşli