“Daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz”

YTB’nin düzenlediği 12. Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Ezeli ve ebedi bir kardeşliğin altına hep beraber imza attık.

Türkiye 29.07.2023 22:40:00 0
“Daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) tarafından Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alan uluslararası öğrenciler için 12. Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni düzenlendi.  

YTB Türkiye Bursları programı ile dünyanın dört bir yanından gelerek törene katılan 133 ülkeden 1848 uluslararası öğrenci mezun oldu.

Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, YTB Başkanı Abdullah Eren, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve mezun olan uluslararası öğrenciler katıldı. 

 

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Bursları programının hayata geçirildiği ilk yıl 42 bin başvuru olduğunun, bugün gelinen noktada ise bu sayının 117 bini geçtiğinin altını çizdi. Ersoy 2023 yılı başvuru rakamlarına ilişkin de "2023 yılında Türkiye Bursları'na 162 ülkeden 117 bin 367 başvuru yapılması, yürütülen çalışmaların ne kadar doğru ilerlediğinin de bir göstergesi.” açıklamasında bulundu.

 

“Türkiye Bursları küresel bir başarı hikâyesine dönüştü”

Ersoy konuşmasında Azerbaycan’dan Bosna Hersek'e, Endonezya'dan Mısır'a, Nijerya'dan ABD'ye kadar dünyanın dört bir yanından gençlerin bu programa katılmasının, Türkiye Bursları'nın küresel bir başarı hikâyesine dönüştüğünün en büyük ispatı olduğuna dikkat çekti. Ersoy öğrencilere seslenerek “Önünüzde çok uzun bir yol olduğunu da lütfen, unutmayın! Belki bir kısmınız eğitimine devam edecek, bir kısmınız ülkesine dönüp aldığı nitelikli eğitimin ardından bilgisini, tecrübesini kendi ülkesine aktaracak. İnşallah ülkenize döndüğünüzde ülkeniz, milletiniz ve tüm insanlık için en güzel, en hayırlı çalışmaların altında imzanız olur. Sizinle bizim yolumuz ayrılıyor gibi gözükse de biz aslında ezeli ve ebedi bir kardeşliğin altına hep beraber imza attık. Hep birlikte daha yaşanılabilir bir dünya hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. Bunun için aynı ülkede olmamız da gerekmiyor. Tanzanya'da, Kenya'da, Kosova'da, Filistin'de, Venezuela'da da olsanız kalbimiz hep bir atmaya devam edecek. Türkiye Bursları mezunları, dünyanın dört bir yanında hayatı güzelleştirmeyi kendine ilke edinmiş, paylaşmayı, hoşgörüyü esas alan iyilik hareketinin parçaları olacak." diye konuştu.

“Türkiye, paradigma değişimini eğitim diplomasisine de yansıttı”

 YTB Başkanı Abdullah Eren ise yaptığı konuşmasında Türkiye Bursları'nın YTB uhdesinde Türkiye'nin dünyaya açılan bir markası olduğunu ve bugüne kadar birçok uluslararası öğrencinin ülkemizde yükseköğrenim görmesine olanak sağladığını söyledi. Verilen bursların somut geri dönüşlerini de almaya başlayacaklarını belirten Eren "Türkiye Bursları marifetiyle Türkiye Cumhuriyeti, son 20 yıldır dış politikasındaki paradigma değişimini eğitim diplomasisine de yansıtarak farklı bir noktaya taşıdı. YTB olarak Türkiye Mezunlarının ve Türkiye Bursları'yla eğitim almış uluslararası öğrencilerin hem kendi ülkelerine hem de Türkiye'ye katkılarını artırmak üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin ülkelerine döndüğünde ticaret, turizm ve kültür gibi iş birliği alanlarında Türkiye'yi önceleyeceğine eminim. Sizinle birlikte yol yürüyüp büyümek gayesinde bu bursları size sağlıyoruz. Dünyanın farklı noktalarındaki mezun derneklerinin sayısını beş sene içerisinde 50'ye çıkaracağız. Türkiye'de Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere ihracat odağındaki birliklerle beraber uluslararası öğrenci ihracat iş birliğini de oluşturmayı hedefliyoruz. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde yerli ve milli firmalarımız başta olmak üzere Türkiye'de iş yapan ister özel sektör olsun ister kamu sektörü olsun tüm bu alanlarda Türkiye mezunları var olacak ve bizlere katkı sağlayacak. O yüzden biz sizlerden çok umutluyuz, çok ümitvarız."

 

Ödüller verildi 

Programda eğitimlerini derece ile tamamlayan mezunlara ödülleri takdim edildi. 12. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni kep atma töreni ve aile fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.

 

 

Sağlık Bakanı Nina Warken, expopharm’da PROKAS ve cashManager’i İnceledi

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher’den Kanada ve ABD Ziyareti

Stefan Kuntz’tan HSV Taraftarlarına Sabır Çağrısı

Almanya'da "16. Marl Yağlı Güreşleri" düzenlenecek

Almanya'da bazı milletvekillerinin çalışanlarına parlamento binasına giriş kartı verilmedi

Almanya'da aşırı sağcı silahlı grup kurdukları şüphesiyle 8 kişiye yönelik operasyon

Reeperbahn Festivali 20. Yılında Hamburg’da Müzik Dünyasını Buluşturuyor

Eski Klinik Yeni Okula Dönüştü: St.-Jürgen Caddesi’nde Modern Bir İlkokul

Dortmund Polisi İki Kadın Zanlıyı Fotoğraflarla Arıyor

80-jährige Frau aus Hamburg-St. Pauli vermisst – Polizei bittet um Hinweise

St. Pauli Augsburg’u Devirdi: Tarihî Başlangıç! 2-1

T.C. Mainz Başkonsolosu Mehmet Akif İnam: “Türkiye, 2024’te 62 milyon turistle rekor kırdı”

Verfassungsschutz’un 75. Yılı: Sol Parti’den Sert Eleştiri

50 Yaş Üstü Erkekler İçin Büyük Tehdit: Prostat Kanseri

Almanya'da iç istihbaratın başına bir Türk atandı

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı

Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret

Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor

Steilshoop’ta Sağlık Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde: Sol Parti’den MVZ Talebi

Kasayı Çalamadılar, 35 Bin Euro’luk Hasar Bıraktılar

Ulrike Kloiber Yeniden Senato Koordinatörü Seçildi

Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Hamburg’da Yatay Antidiskriminasyon Bürosu Açıldı

Hamburg Parlamentosu 10. Kez Toplanıyor

Hamburg’da Tekstilde Döngüsel Ekonomi İçin Yeni Adım: “A-Gain Guide” Başladı

Yükleniyor

Sağlık Bakanı Nina Warken, expopharm’da PROKAS ve cashManager’i İnceledi

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher’den Kanada ve ABD Ziyareti

Stefan Kuntz’tan HSV Taraftarlarına Sabır Çağrısı

Almanya'da "16. Marl Yağlı Güreşleri" düzenlenecek

Almanya'da bazı milletvekillerinin çalışanlarına parlamento binasına giriş kartı verilmedi

Almanya'da aşırı sağcı silahlı grup kurdukları şüphesiyle 8 kişiye yönelik operasyon

  • Perşembe 32.6 ° / 20.7 ° Güneşli
  • Cuma 24.7 ° / 16.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.4 ° / 14.7 ° Güneşli