Almanya'da iş dünyasından 'iflas dalgası' uyarısı

Almanya'da hükümetin kapanma önlemlerini uzatması ve Paskalya dönemi için önlemleri sıkılaştırması iş dünyasını isyan ettirdi. İktisatçılar ayda 10 milyar euroluk zarar uyarısı yapıyor.

Almanya 23.03.2021 21:41:11 0
Almanya

Almanya'da koronavirüsle mücadele için kapanma önlemlerinin yeniden uzatılması ve Paskalya dönemi için getirilen ek önlemler iş dünyasını isyan ettirdi.

Alman Sanayiciler Birliği (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm, hükümetin pandemi politikasının yüksek bedellere yol açacağı uyarısında bulunarak "Ekonomi dünyasının geniş kesimlerinde uzun vadeli, telafi edilemeyecek kayıplar oluşması endişesi büyüyor" dedi.

Orta ölçekli işletmeleri temsil eden BVMW'nin baş iktisatçısı Hans-Jürgen Völz ise iflas dalgası uyarısı yaptı. Völz, korona önlemlerinin uzatılması ve Paskalya'da sertleştirilmesinin pek çok şirket için varlıklarının sonu anlamına geldiğini kaydetti.

"Kimse önünü göremiyor"

Hükümetin korona politikasına iktisatçılardan da eleştiri geldi. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, işletmelerin artık önünü göremeyecek hale geldiğini belirterek "Son altı aydır geç kalınmış ve çelişkili kararlar azami belirsizlikler yaratmış, ekonomiye mümkün olan en büyük zararı vermiştir" dedi. Fratzscher yaratılan belirsizliklerin ekonomiye zehir etkisi yaptığını ve kaçınılmaz bir şekilde iflaslara ve işsizlikte artışa yol açacağını söyledi.

Ayda 10 milyar euroluk ekonomik zarar

Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank katı kapanma önlemlerine geri dönülmesi sonrasında GSYİH'daki büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,5'ten yüzde 3,5'e düşürdü. Commerzbank Baş İktisatçısı Jörg Krämer, tüm ulusal ekonomiye uyarlandığında katı kapanma önlemlerinin geçerli oldukları süre içinde GSYİH'da yüzde 4'lük azalmaya yol açacağını belirterek "Bu da ayda yaklaşık 10 milyar euroluk ekonomik zarara denk geliyor" dedi.

Turizmciler isyanda

Alman Turizmciler Birliği (DTV) de yurt içi turizm için bir plan sunulması talebinde bulundu. DTV İdari Müdürü Norbert Kunz, "Plan yok, strateji yok, kendi eyalet sınırları içine güvenli bir şekilde seyahat edilmesine dair ufak bir sinyal bile yok. Pek çok işletme artık temelli olarak köşeye sıkışmış durumda" dedi.

Perakendeciler Birliği Genel Müdürü Stefan Genth, federal hükümet ve eyaletleri dar görüşlülükle eleştirerek tüm önlemlerin insidans verilerine sabitlenmesini eleştirdi. Almanya'da bölgelere göre önlemlerin gevşetilmesi, son yedi gün içinde 100 bin nüfus başına düşen yeni vaka sayısına göre belirleniyor. Bu rakam insidans değerini veriyor.

"Alışverişte bulaş riski düşük"

Genth, "Önlemlerin bilimsel olgulara göre belirlenmesi gerekir. Ve bilimsel veriler, bize alışveriş sırasında bulaş riskinin düşük olduğunu gösteriyor" dedi. Tüm perakendecilerin sıkı hijyen koşullarına uyarak yeniden açılmasını talep eden Genth, Paskalya öncesindeki Perşembe günü bakkal, market ve süpermarketler gibi gıda malzemesi satan tüm dükkanların kapatılması kararını da eleştirdi. Almanya'da Paskalya tatili 2 Nisan Cuma günü başlıyor ve 6 Nisan Salı günü yeniden işbaşı yapılıyor.

"İnsanlar marketlere akın edecek"

Paskalya öncesi Perşembe günü dükkanların kapatılmasının insanların Çarşamba ve Cumartesi günleri dükkanlara akın etmesine yol açacağını vurgulayan Genth, "Mükemmel işlediği kanıtlanmış hijyen konseptleri bulunan dükkanları sembolik olarak bir günlüğüne kapatmanın pandemiyle mücadeleye bir yararı olmayacaktır" dedi.

Aile İşletmeleri Birliği Başkanı Reinhold von Eben-Worlee de akıllıca bir filyasyonun eksikliğinin hissedildiğini ve kendi kendine yapılan testlerin sayısının yeterli olmadığını söyledi. Katı önlemleri savunmasıyla bilinen Başbakan Merkel'in "budalaca" bir kapanma için yine sözünü geçirdiğini belirten Eben-Worlee, "ABD'deki iş ortaklarımız şimdiden aşılarını olmuş, yeniden özgürce seyahat edip müşterileriyle görüşebiliyorken biz hala zahmetli aşı randevularını beklemedeyiz" ifadelerini kullandı.

Hükümet ek yardım açıklayacak

Alınan önlemleri savunan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise pandemide üçüncü dalgayı kırmak zorunda olduklarını belirterek "Sadece bu şekilde insan hayatını kurtarabiliriz" dedi. Başta uzun süredir kapalı bulunan işletmeler olmak üzere şirketlere ek yardımlarla ilgili ayrıntıların önümüzdeki günlerde belirleneceğini söyleyen Altmaier hangi branşlara ek yardım yapılacağı konusunda bilgi vermedi. Almanya'da uzun süredir kapalı bulunan ve pandemiden en ağır etkilenen işletmelerin başını oteller, restoranlar, etkinlik organizasyonları ve turizm şirketleri çekiyor.

Almanya'da yeni grev dalgası toplu ulaşımı felç etti

Hamburg’da 8 Mart Mesajı: Senato Resepsiyonunda Gündem “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tıp”

Frankfurt-Eckenheim’de 52 Yaşındaki Kadın Kayıp

Hamburg Rathaus’ta Tarihi Detay: Osmanlı Tuğrası Diplomatik Dostluğun İzini Taşıyor

Altona’da “Tüylü” Taşınma

Hamburg, Tam Gün Eğitimde “Örnek Eyalet”

Braunschweig Gümrüğü’nden 2025 Bilançosu

Bremen Okullarında Kalite Atağı

Reeperbahn’daki Trafik Denemesi Başarılı Oldu

Lübeck’te 37 Cadde ve Sokak Bu Yıl Yenilenecek

“Hamburg liest Lenz”: Edebiyat Kenti Mart Ayında Lenz’i Okuyor

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü Sahibini Buluyor

Freenet’e Mahkemeden Bir Darbe Daha: Onaysız Sözleşme Teyitlerine Dur

Hessen Eyaleti Milletvekili Yankı Pürsün’den Topluma Yakın Siyaset Vurgusu

Bremen’de Öğrenci Sayıları Yer Değiştiriyor: İlkokulda Düşüş, Sek-I’de Zirve Bekleniyor

Bergedorf’ta Gençlerin Sanatla Büyüyen Yolculuğu

DEMOKRASİYE KATILMAK GELECEĞE SAHİP ÇIKMAKTIR

Hamburg’da Elbe Üzerine Üç Yeni Demiryolu Köprüsü: Raylı Ulaşımda Tarihi Adım

Millerntor’da Büyük Coşku: St. Pauli’den Hayati 3 Puan!

Hamburg’da Trafikte Ölüm Oranı Yarıya Düştü

Hamburg’da Ramazan Sofrasında Güçlü Mesaj: “Birlikte Daha Güçlüyüz”

Velilere Ramazan Çağrısı: “Çocukların Sağlığı Önceliğimiz”

Hamburg’un İlk Türkçe Öğretmenleri Konuştu: Bir Kuşağın Eğitim Mücadelesi

Berlinale’de Tarihi Gece: Türk Sineması Zirvede

Altona’da Ikea Kararı: Klasik Kahvaltı Artık Yok

Münih ve Augsburg’da İki Kardeşin Azim Hikâyesi

Hanau Katliamının 6. Yılında Acı ve Sorumluluk

Hamburg Limanı 2025’te Büyüdü: 114,6 Milyon Tonluk Yük Elleçleme

Hamburg’un “Grünes Ding”i Belli Oldu: St. Pauli Hafenkante Yeşilleniyor

Vilsbiburg’da Türk Günü: Kültür, Birlik ve Gönül Köprüsü

Yükleniyor

Almanya'da yeni grev dalgası toplu ulaşımı felç etti

Hamburg’da 8 Mart Mesajı: Senato Resepsiyonunda Gündem “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tıp”

Frankfurt-Eckenheim’de 52 Yaşındaki Kadın Kayıp

Hamburg Rathaus’ta Tarihi Detay: Osmanlı Tuğrası Diplomatik Dostluğun İzini Taşıyor

Altona’da “Tüylü” Taşınma

Hamburg, Tam Gün Eğitimde “Örnek Eyalet”

  • Cumartesi 8 ° / -0.2 ° false
  • Pazar 8.7 ° / 0.2 ° false
  • Pazartesi 10.4 ° / 0.8 ° Güneşli