Tarih: 26.04.2024 10:20

AB, Türk Dönerine Standart Getiriyor!

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa Birliği (AB), Türk döner üretimine standart getirerek harekete geçti. AB'nin hazırladığı yeni standartlara uymayanlar, 'Döner kebap' üretemeyecek ve satamayacak. Bu standartlara uymayan üreticiler, dönerlerine başka adlar vermek zorunda kalacaklar. Sözcünün haberine göre:

Türkiye, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki Türk döner üreticilerinden oluşan bir grup, AB Komisyonu'na detaylı bir dilekçe ile başvurarak standartların belirlenmesini talep etti. Üreticiler, sadece belirlenen standartlara uygun üretilen dönerlerin 'döner kebap' olarak satılmasını istedi. Bu talep doğrultusunda, sadece AB tarafından onaylanan dönerler AB mührü alabilecekler.

Başvuru ciddi şekilde değerlendirmeye alındı ve üç aylık bir itiraz süresi belirlendi. Eğer bu süreçte ciddi bir itiraz gelmezse, 'döner kebap' içerikleri ve Türk üreticilerin belirlediği formüllerle tescillenecek. Bundan sonra üreticiler, bu formüllere uymazsa AB onayı alamayacaklar.

AB'nin onayladığı dönerin en önemli şartı, etinin belirli yaşlardaki sığır veya koyundan olması. Eğer kıymalı yapılacaksa, kıyma oranı yüzde 60'ı geçmemeli. Ayrıca, onay için istenen malzemeler arasında hayvansal yağ, yoğurt veya süt, soğan, tuz, karabiber, beyaz biber, kırmızı biber ve kekik bulunuyor.

Bu yeni standartlarla AB, Türk dönerinin kalitesini ve standardını yükseltmeyi amaçlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —